View profile

✈️ 🇨🇳🇨🇳 On my way to China! Tech Tour (Beijing Shanghai).

Revue
 
Hallo nieuwsbrief vriend(in)! Als je dit leest, zit ik in het vliegtuig naar China. Van 14 tm 21 okto
 

Trending in Tech

October 13 · Issue #101 · View online
This newsletter is created by a human. | Jarno Duursma. Author & TEDx Speaker. | Future | Artificial intelligence | Deepfake | Corona & Tech | Techtrends | Exploring frontier technology | Team Human

Hallo nieuwsbrief vriend(in)!
Als je dit leest, zit ik in het vliegtuig naar China. Van 14 tm 21 oktober ben ik in Beijing/ Shanghai om daar de digitale wereld te verkennen.
Ik deel via deze nieuwsbrief met jullie mijn take-aways uit alle gesprekken, bedrijfsbezoeken, boeken, blogs en mijn eigen waarneming.
Hieronder mijn eerste take-aways.
Oh ja. Als de internet-snelheid het toelaat, maak ik een vlog over mijn verblijf in China: Kijk af en toe op Youtube.
Foto’s zien? Dat lukt sowieso en kan via Twitter of soms Instagram.
Veel leesplezier!
Hartelijke groet, Jarno
Trendwatcher / Spreker : Studio Overmorgen (0616074953)

  • Feedback op deze nieuwsbrief? Graag.
  • Kijkje nemen welke lezingen ik geef? Klik dan hier.

ps: In China reis ik met Ed Sander. Hij is is mede-oprichter van ChinaTalk. Ed publiceerde al 5 boeken over China’s new retail, tech, mobile payment, e-commerce, social media en wat we kunnen leren van grote bedrijven zoals Alibaba, Tencent en apps als WeChat.
Intro: Check deze video's over China, tech en internet.
-Over de one-app-to-rule-them-all WeChat. Het Zwitserse zakmes onder alle Chinese apps. VIDEO.
-Over “New Retail” in China. Combinatie van offline winkels en e-commerce, kunstmatige intelligentie, big data, mobile commerce en social media. VIDEO.
-De realiteit van het “social credit system”. Nu vanuit deskundig perspectief VIDEO. En ook over de angstbeelden rondom het “rode stoplicht met gezichtsherkenningstechnologie”.
-Crocodile in the Yangtze: Documentaire over Alibaba en het begin van e-commerce en het internet. VIDEO.
China, tech & internet. Take-aways:
– De “Great internet-firewall of China” is goed geweest voor de ontwikkeling van de interne interneteconomie. Alibaba, Weibo, Baidu en Tencent konden zo groeien. Maar de vraag is overigens serieus of westerse internetbedrijven zoals Google en Facebook een kans hadden gemaakt op de Chinese markt. Chinese internetproducten werden niet alleen al heel snel veel beter dan hun westerse concurrenten, ze werden ook op maat gemaakt voor de Chinese markt. Zie ook het voorbeeld in de documentaire over Alibaba over het verschil tussen eBay (Westers) en TaoBao (Chinees). 
–De staatsmedia heeft internet en andere media in een sterke houdgreep. Je vindt in China niks op het internet over de opstand in 1989 of de situatie in Tibet.
–In China werken naar schatting meer dan 30.000 mensen aan internetcensuur. Het (volgens de overheid) verspreiden van geruchten en valse berichtgeving op internet wordt in China sterk bestraft. Heb je een andere definitie van de waarheid dan de Chinese overheid, dan kun je die maar beter online voor je houden.
–De Chinese regering wil in 2030 wereldleider zijn op het gebied van kunstmatige intelligentie. Volgens recent onderzoek van de Tsinghua University gaat momenteel twee derde van de wereldwijde AI-investeringen naar China, waardoor de Chinese AI-industrie het afgelopen jaar met 67% is gegroeid. China is ook koploper ten opzichte van de VS en Japan wat betreft het aantal AI-octrooien, onderzoekspapers en citaten.
– Hoewel nog geen land in de wereld het nieuwe 5G-netwerk heeft uitgerold, is China naar verluidt wel het verst gevorderd op het gebied van de noodzakelijke infrastructuur.
–40% van de wereldwijde e-commerce uitgaven vindt plaats in China. Naar verwachting zal de Chinese e-commerce in 2020 groter zijn dan de Verenigde Staten, Japan, Duitsland, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk tezamen.
–China is de grootste markt voor industriële robots ter wereld, met 141.000 aangeschafte robots in 2017, bijna 60% meer dan het jaar ervoor. 
–Aan het eind van 2017 gebruikten 752 miljoen internetgebruikers in China het internet via de smartphone. Dat is maar liefst 97,5% van alle internetgebruikers in het land. Schattingen zijn tegelijkertijd dat nog maar 60% van de Chinezen het internet gebruikt. De groei is er dus nog niet uit. 40% is untapped. In de komende jaren komen er nog veel meer van de 1,4 miljard Chinezen online.
–En ondanks de enorme innovatieslag op het gebied van internet, smartphones en bijvoorbeeld kunstmatige intelligentie, kampt het land nog steeds met armoede, gebrek aan ethiek, een algeheel gevoel van wantrouwen, sociale druk van de omgeving, milieuverontreiniging en gebrekkige voedselveiligheid.
Contact maken
Ik geef graag lezingen over tech-trends en over de impact van nieuwe technologie op mens, werk en samenleving. Voel je vrij om contact met me te leggen! info@jarnoduursma.nl 0616074953
Video: Jarno Duursma in 1 minute.
Video: Jarno Duursma in 1 minute.
Did you enjoy this issue?
If you don't want these updates anymore, please unsubscribe here.
If you were forwarded this newsletter and you like it, you can subscribe here.
Powered by Revue
Jarno Duursma, Telefoon: 050-2307487, info@jarnoduursma.nl, http://www.jarnoduursma.nl