View profile

Generatieve, creatieve software: een verrijking of verschraling?

Revue
 
 

Trending in Tech

October 27 · Issue #171 · View online

Jarno Duursma. Auteur en Spreker. Impact van technologie op bedrijf, mens en samenleving. Kijken naar de toekomst door de lens van digitale technologie.
-- Schrijf je in voor deze nieuwsbrief en ontvang 6 techboeken in je inbox!-- 📕📔📘📓📙📗


Onderwerpen van deze TECH-UPDATE:
 • Generatieve AI: verrijking of verschraling? Mijn mening.
 • Op de scheidslijn van deepfake en fantasie: algoritmes kunnen nu dode stemmen tot leven wekken .
 • Generatieve AI-software beleeft momentum, merkt ook de New York Times.
 • Welk probleem lost de metaverse op?
 • Luisteren: Text-to-Sound! AudioGen.
 • Maak van je artikel een cover image.
 • AudioLM: De software gaat verder waar het audio-voorbeeld ophoudt.
 • Van Hot Wheels tot het manipuleren van content: Hoe merken AI-software gebruiken om productiever en vindingrijker te zijn. 
Veel plezier met de insights. Tot de volgende keer!
met hartelijke groet, Jarno
ps: Wil je een vrijblijvende offerte ontvangen voor een lezing van mij op je (online) event? Klik hier.
Voetnoot
 • Feedback op deze nieuwsbrief? Tips? Doen! Reply.
 • Kijkje nemen welke lezingen ik geef? Klik dan hier.
 • Wil je je abonneren op mijn nieuwbrief? Klik dan hier.
 • Connecten op LinkedIn? Graag!

Gemaakt door Jarno en AI-software, Dall-E
Gemaakt door Jarno en AI-software, Dall-E
Gemaakt door Jarno Duursma (verfstift)
Gemaakt door Jarno Duursma (verfstift)
Generatieve AI: verrijking of verschraling?
Dall-E2, Midjourney, Stable Diffusion, GPT-3, Jasper.ai, Copy.ai: Generatieve kunstmatig intelligente software kan uit zichzelf nieuwe dingen maken. Met een klein beetje tekst als input kun je met AI-software bijvoorbeeld compleet nieuwe teksten maken.
Jij schrijft een beschrijving en kunstmatig intelligente software levert de output. Tekst naar afbeelding, tekst naar video, tekst naar muziek, tekst naar code en tekst naar tekst. Zo bevordert het de creatieve output. Maar het is misschien soms ook een verschraling? Laten we eens kijken..
Oneindige creativiteit
Afbeeldingen nodig voor je presentatie? Tekst naar afbeelding. Zit je even vast bij het schrijven van een artikel? Tekst naar tekst.
Ontwerpers van websites, advertenties, tijdschriften zullen steeds meer met generatieve software gaan werken. Game-ontwerpers, architecten, tekstschrijvers, muzikanten en andere kunstenaars krijgen ook nieuwe ideeën, invalshoeken, perspectieven op een presenteerblaadje aangeboden door AI-software. Het maken, bewerken, remixen en genereren van video, afbeeldingen en muziek wordt er normaalste zaak van de wereld. De toekomst: podcast-naar-coverart, audioboek-naar-beeld, film-naar-filmposter, gepersonaliseerde audio reclames.
Kunstmatig intelligente software als creatieve assistent, als oneindige ideeënmachine. Ik schreef het al in 2019 in mijn rapport ‘machines met verbeeldingskracht: een kunstmatige realiteit’. Het wordt nu werkelijkheid. Ik heb er talloze keren de loftrompet over getoeterd… maar….
Verschraling
Maar het risico is dat deze technologische trend ook een verschraling met zich meebrengt. Iedereen die wel eens diep in een creatief proces is gedoken (boek schrijven, schilderij maken, presentatie ontwikkelen, website bouwen) weet: het proces an sich is ook al waardevol. Het bedenken, wikken en wegen, het trainen van je creativiteitsspier, het toetsen, het lezen, het maken, het voelen, het weggooien het opnieuw opbouwen.
Het zijn allemaal leermomenten en momenten waar je interactie hebt met de materie en met jezelf. Je leert je eigen ideeën, meningen, invalshoeken beter kennen en tot uiting te brengen. En je absorbeert along the way waardevolle informatie. Het is niet alleen dat je slimmer wordt, maar ook een kwestie van persoonlijke groei.
Diepe creatieve proces
In het diepe creatieve proces wandel je door je eigen bos en ontdek je steeds nieuwe paadjes. Of soms zelfs paadjes waar nog nooit iemand over gelopen heeft. Zelf heb ik meerdere boeken geschreven, schilderkunst gemaakt, muziek gemaakt en vele, vele artikelen geschreven. Zowel het product als het proces is mij zeer dierbaar. De informatie, lessen en ‘wauw-gevoelens’ die daarbij hoorden had ik absoluut niet willen missen.
Vergelijk het thuis bereiden van je maaltijd met het laten bezorgen via Thuisbezorgd. Het resultaat zal ongeveer hetzelfde zijn, afhankelijk van je kooktalent, en je maag is in beide gevallen gevuld. Toch is er een fundamenteel verschil. Soms is het natuurlijk handig te kiezen voor snelheid en gemakzucht, maar in het proces van snijden, hakken, bakken, serveren zit een extra waarde. Dat merk je tijdens het maken en eten.
Die onzichtbare waarde lijkt bij het gebruik van generatieve kunstmatige intelligentie iets onder te sneeuwen.
Net zoals je je kind niet laat voorlezen door AI-software, maar dat je dat gewoon zelf doet. Omdat er in het proces ook zoveel van waarde zit.
Dat is wat mij betreft is goed om je te realiseren en vanuit mijn perspectief een beetje de blinde vlek in het enthousiasme rondom generatieve kunstmatig intelligente software. Wat vind jij? Reply maar op deze nieuwsbrief.
En nee.. deze tekst is niet geschreven door generatieve software, maar komt gewoon uit mijn hoofd, hart en handen. ;-)
Trending in Tech
Op de scheidslijn van deep fake en fantasie: algoritmes kunnen nu dode stemmen tot leven wekken - NRC
Generatieve AI-software beleeft momentum, merkt ook de New York Times.
Welk probleem lost de metaverse op?
Luisteren: Text-to-Sound! AudioGen
Maak van je artikel een cover image
AudioLM: De software gaat verder waar het audio-voorbeeld ophoudt.
Van Hot Wheels tot het manipuleren van content: Hoe merken AI-software gebruiken om productiever en vindingrijker te zijn.
Contact
Ik geef graag lezingen over tech-trends en over de impact van nieuwe technologie op mens, werk en samenleving. Met een nuchtere blik en met oog voor de menselijke maat. Onderwerpen:
 • Metaverse
 • Synthetische Media
 • Mens versus technologie
 • Kunstmatige Intelligentie
 • NFT-technologie
 • Blockchain en crypto
 • Deepfakes
 • Techtrends 2031
Ik geef ook online lezingen, webinars en long distance presentaties.
Voel je vrij om contact met me te leggen! info@jarnoduursma.nl 0616074953
Disclaimer: De inhoud is uitsluitend bedoeld voor informatieve doeleinden en mag niet worden opgevat als juridisch, zakelijk, fiscaal of beleggingsadvies. Het is geen aanbod, suggestie of verzoek om een investering te doen. In het bijzonder is de inhoud niet gericht op een belegger of potentiële belegger en mag niet worden gebruikt om een belegging te evalueren of te doen. 
Did you enjoy this issue?
In order to unsubscribe, click here.
If you were forwarded this newsletter and you like it, you can subscribe here.
Powered by Revue
Jarno Duursma, Telefoon: 0616074953, info@jarnoduursma.nl, http://www.jarnoduursma.nl