Hij is er weer! De tofste Digital/Tech-nieuwsbrief van Nederland. Veel nieuws over corona, technologi
|
|
April 25 · Issue #138 · View online
This newsletter is created by a human. | Jarno Duursma. Author & TEDx Speaker. | Future | Artificial intelligence | Deepfake | Synthetic Media | Techtrends | Exploring frontier technology | Team Human
|
|
Hij is er weer! De tofste Digital/Tech-nieuwsbrief van Nederland. Veel nieuws over corona, technologie en de toekomst. Laat van je horen wanneer je een aanvulling hebt. En deel ‘m alsjeblieft met iemand uit je netwerk. Wordt gewaardeerd! met hartelijke groet, Jarno ps: Ik heb een nieuw webinar voor bedrijven. Over technologie, corona en medemenselijkheid.
✅IN DEZE EDITIE
- Coronavirus zal de wereld permanent veranderen. Een aantal voorspellingen.
- PODCAST en BLOG: 12 inzichten over de huidige en toekomstige impact van corona.
- Pandemie versnelt automatisering en robotisering.
- De Boston Dynamics robot SPOT wordt ingezet in een ziekenhuis.
- Kunstmatige intelligentie als wapen tegen corona: een les in bescheidenheid.
- Google Duplex software belt naar bedrijven om hun openingstijden te checken.
- Deze kunstmatig intelligente softwaretool registreert of je wel anderhalve meter afstand houdt.
- Webinar: De kracht van technologie in tijden van corona.
VOETNOOT
- Feedback op deze nieuwsbrief? Tips? Doen! (Reply)
-
Kijkje nemen welke lezingen ik geef? Klik dan hier.
-
Wil je je abonneren op mijn nieuwbrief? Klik dan hier.
-
Connecten op LinkedIn? Graag!
|
|
|
Coronavirus zal de wereld permanent veranderen. Een aantal voorspellingen.
Het Coronavirus zal de wereld permanent veranderen. In dit artikel van Politico geven 34 denkers hun voorspellingen over wat komen gaat. Het hele artikel is de moeite van het lezen waard. MIJN 10 BULLETPOINTS
- De geest is uit de fles. Online thuiswerken, online vergaderen, online een concert bijwonen en online onderwijs volgen. Mensen die daar de voordelen van hebben ervaren gaan niet makkelijk meer terug naar hoe het vroeger was. In de eerste weken van het post corona tijdperk zullen veel vragen gesteld worden over het nut van het elkaar fysiek treffen. Heel veel fysieke ontmoetingen met bijvoorbeeld collega’s, de dokter, je leraar kunnen online gedaan worden of worden vervangen door een e-mail. Dat zal nu gebeuren.
- Waar we vroeger de vraag stelden: is er een specifieke reden dat deze vergadering online moet? Wordt dat in de toekomst: is er een specifieke reden dat we elkaar persoonlijk moeten zien?
- De grote financiële beslissingen die nu worden genomen in Amerika doen ook wenkbrauwen fronsen: sociale voorzieningen waar in Amerika al jaren om gevraagd werd blijken dus niet “onbetaalbaar” maar eerder een kwestie van politieke prioritering
-
Wat online kan gaan, gaat online. Zelfs sport. Formule1, Darten, Wielrennen.
- Er zal een serieuze discussie op gang komen over het universele basisinkomen.
- Hardware en software gaat steeds meer naar open-source. De druk om data te delen is heel groot en dat versnelt de open-source beweging.
- Bedrijven worden afgerekend op hoe ze zich gedragen in het corona tijdperk. Zowel richting klanten als richting medewerkers.
- Traditionele nieuwsbronnen profiteren van de coronacrisis. Mensen zijn op zoek naar betrouwbaar nieuws.
- De kloof tussen mensen met een fatsoenlijk en stabiel inkomen en mensen met een flexibel, tijdelijk of uitzend contract zal groter worden. De eerste groep heeft bijvoorbeeld een goede stabiele internetverbinding thuis en zijn veelal in staat om hun werk te continueren vanuit huis. Ze hebben vaak de tijd en financiële middelen om hun kinderen goed onderwijs te geven, in tegenstelling tot mensen met onzekerheid in hun werk en bijbehorende financiële zorgen.
- Omdat we minder dingen willen aanraken, zal bediening via onze spraak assistenten (hey Siri, OK Google, Alexa) populairder worden. Corona versnelt de ontwikkelingen op het gebied van voice technologie.
|
PODCAST en BLOG: 12 inzichten over de huidige en toekomstige impact van corona.
In deze podcast hoor je 15 visies op de huidige situatie en op de toekomst. Wat is de impact van corona op dit moment en wat gaat deze zijn in de toekomst? Wat is tijdelijk en wat is blijvend? Naast de podcast lees je hier ook de geschreven samenvatting met mijn 12 inzichten..
BIJVOORBEELD:
- Wanneer we weer aan het werk gaan op kantoor wordt er steeds vaker de vraag gesteld: is het nodig om elkaar fysiek te zien?
- We beginnen ook te beseffen dat het uitwisselen van informatie niet hetzelfde is als ons onderling met elkaar verbinden, persoonlijk contact maken.
- We moeten af van het idee dat er een moment komt waarop alles plotsklaps weer is zoals het oude.
- Velen hebben de hoop dat deze crisis gaat leiden tot meer persoonlijke reflectie.
- Digitalisering in de zorg wordt ook steeds meer vanzelfsprekend.
- Krijgen we een zelfbewuste samenleving of een onverzadigde samenleving?
- Online winkelen heeft zich definitief gevestigd in het consumentenpatroon.
|
Pandemie versnelt automatisering en robotisering
Beroepen die werden gezien als ongevaarlijk, worden in het tijdperk van corona opeens bestempeld als gevaarlijk (in verband met menselijk contact en nabijheid). Omdat het waarschijnlijk nog wel een tijdje gaat duren voordat we op sommige plekken weer dicht bij elkaar in de buurt mogen zijn, kijken bedrijven actiever naar het vervangen van mensen door robotisering en automatisering. Nu steeds meer diensten en producten digitaliseren, schept dat tegelijkertijd een kans voor bedrijven om menselijke werkzaamheden, menselijke handelingen te reduceren. Niet alleen vanuit het oogpunt van corona (besmettelijkheid, menselijk contact, nabijheid, ziekte) maar ook vanuit het oogpunt van kostenreductie in verband met de aankomende economische recessie.
Zo gebruikt Paypal in 65% van de chatgesprekken al chatbots. En besteedt YouTube veel meer van de contentmoderatie uit aan kunstmatig intelligente software. Een bedrijf dat robot-schoonmakers maakt voor bedrijven, meldt een toename van 13% sinds de uitbraak van corona. Dat is werk dat normaal door mensen gedaan wordt
|
De Boston Dynamics robot SPOT wordt ingezet in een ziekenhuis.
Robot SPOT in een corona ziekenhuis. Why not? Theoretisch zijn robots namelijk de ideale medische professionals in coronatijd. Ze worden niet ziek, hebben geen pauzes nodig en kunnen gevaarlijke taken uitvoeren, zoals voorraden rondbrengen. Zo kunnen ze taken uit handen nemen van drukbezette artsen en verpleegkundigen. Op dit moment wordt de SPOT robot ingezet om via een tablet overleg tussen arts en patiënt mogelijk te maken. Misschien dat robots na verloop van tijd ingezet kunnen worden met een thermische camera zodat de temperatuur van de patiënt op afstand opgenomen kan worden. Toch zitten er ook nadelen aan een robot in het ziekenhuis. Je moet de robot regelmatig desinfecteren en vergeet niet: de robot ademt ook. De ventilatoren van een robot kunnen het virus rondblazen. Ook zal de robot nooit het serieuze, persoonlijke contact tussen arts met een patiënt vervangen. Niet omdat een robot dat niet zou kunnen, maar omdat we dat niet willen. Toch?
|
Kunstmatige intelligentie als wapen tegen corona: een les in bescheidenheid.
“Kunstmatige intelligentie kan ons helpen, maar de ware uitdaging ligt in de politieke, economische en sociale systemen waarin wij leven. Het coronavirus laat zien waarom we bescheiden moeten zijn over de maakbaarheidsbelofte van populaire technologieën.” volgens Siri Beerends, cultuursocioloog. In dit technologie-kritische artikel stelt Beerends (terecht) “Door ons blind te staren op futuristische AI-scenario’s hebben we geen oog voor de manier waarop AI onze samenleving daadwerkelijk verandert. Denk aan de echte AI-problemen zoals massa manipulatie, verlies van autonomie, uitbuitende verdienmodellen en algoritmische polarisatie.” “Kunstmatige intelligentie werkt goed in stabiele omgevingen met onveranderlijke regels en betrouwbare data. De coronacrisis is daar het tegenovergestelde van.” “Dat gezondheid belangrijker is dan privacy klinkt logisch in tijden van crisis, maar het is een valse tegenstelling.” “Hoe aantrekkelijk het ook is om te denken dat we het leven volledig kunnen beheersen met massa-surveillance en technologie, het is een valkuil vol teleurstellingen.” “In het post-corona tijdperk zijn we hopelijk een lesje bescheidenheid rijker. Hoeveel rekenkracht en gezondheidsdata we er ook tegenaan smijten, ingrijpende levenstragiek, risico’s en onvoorspelbare gebeurtenissen blijven altijd onderdeel van het leven. Dat is zowel een vloek als een zegen.”
|
Google Duplex software belt naar bedrijven om hun openingstijden te checken.
De Duplex software van Google belt naar bedrijven om hun aangepaste (corona-)openingstijden te verifiëren. Het computerprogramma vraagt dan aan de telefoon aan een medewerker of eigenaar naar de nieuwe openingstijden. Zo probeert Google de openingstijden in Google Maps actueel te houden. Google Duplex is dus geen gimmick, maar werkt. Weliswaar in hele specifieke gesprekken, maar het werkt.
|
Deze kunstmatig intelligente softwaretool registreert of je wel anderhalve meter afstand houdt.
|
|
Webinar: De kracht van technologie in tijden van corona.
Ik heb voor bedrijven een webinar gemaakt: “De kracht van technologie in tijden van corona”. Het webinar bestaat uit vier onderdelen:
- Technologie versus corona
- Iedereen digitaal en online
- Technologie, veiligheid en privacy
- Meer menselijkheid
Normaal ben ik te boeken als spreker voor evenementen, maar in het corona-tijdperk kunnen we elkaar niet fysiek treffen. Boek daarom mijn webinar over dit onderwerp.
|
|
Ik geef graag lezingen over tech-trends en over de impact van nieuwe technologie op mens, werk en samenleving. Ik geef ook online lezingen, webinars en long distance consultancy. Voel je vrij om contact met me te leggen! info@jarnoduursma.nl 0616074953
|
|
Disclaimer: De inhoud is uitsluitend bedoeld voor informatieve doeleinden en mag niet worden opgevat als juridisch, zakelijk, fiscaal of beleggingsadvies. Het is geen aanbod, suggestie of verzoek om een investering te doen. In het bijzonder is de inhoud niet gericht op een belegger of potentiële belegger en mag niet worden gebruikt om een belegging te evalueren of te doen.
|
Did you enjoy this issue?
|
|
|
|
If you don't want these updates anymore, please unsubscribe here.
If you were forwarded this newsletter and you like it, you can subscribe here.
|
|
Jarno Duursma, Telefoon: 0616074953, info@jarnoduursma.nl, http://www.jarnoduursma.nl
|
|