View profile

🇨🇳 China Techtrip tot dusver: Take-aways in het kort.

Revue
 
Van 14 tm 21 oktober zit in in China (Shanghai/Beijing) om daar de digitale wereld te verkennen. Ik
 

Trending in Tech

October 15 · Issue #102 · View online
Tech-news, curated by Jarno Duursma. Author & TEDx Speaker. | Future | Artificial intelligence | Deepfake | Corona & Tech | Techtrends | Exploring frontier technology | Team Human

Van 14 tm 21 oktober zit in in China (Shanghai/Beijing) om daar de digitale wereld te verkennen.
Ik deel met jullie mijn take-aways uit alle gesprekken, bedrijfsbezoeken, boeken, blogs en mijn eigen waarneming.
Foto’s zien? Dat kan via Twitter of Instagram.
In deze nieuwsbrief:
  • Alibaba
  • JD.com
  • Tencent
Veel leesplezier!
Hartelijke groet, Jarno
Trendwatcher / Spreker : Studio Overmorgen (0616074953)

  • Feedback op deze nieuwsbrief? Graag.
  • Kijkje nemen welke lezingen ik geef? Klik dan hier.

Alibaba
–Alibaba verkoopt niks aan consumenten, het is een marktplaats voor bedrijven. (B2B) Het bedrijf had in het afgelopen boekjaar US$ 9,8 miljard winst.
–Taobao is het C2C (consumer-to-consumer) portaal van Alibaba. Taobao is een van de de twintig meest bezochte websites in de hele wereld. Aliexpress is de internationale versie van TaoBao. Complete Chinese dorpjes leven inmiddels van de handel op TaoBao.
–Tmall is een spin-off van Taobao. Het is een B2C (business-to-consumer) platform voor lokale Chinese en internationale bedrijven. Grote merken die een virtuele winkel op Tmall hebben zijn. O.a. Adidas, Reebok, Ray-Ban en Philips. Er zijn ongeveer 70.000 internationale en Chinese merken op actief. Tmall is voor bedrijven niet laagdrempelig. Bedrijven moeten bijvoorbeeld kunnen aantonen de wettelijke vertegenwoordiger te zijn van een merk. Taobao is veel toegankelijker. 
–Alipay is de online betalingsdienst van Alibaba en rekent geen transactiekosten. Ongeveer de helft van alle online betalingstransacties binnen China worden gedaan door Alipay. Het keert pas uit aan de verkoper wanneer de koper tevreden is.
–AliGenie is de persoonlijke virtuele assistent die wordt gebruikt in de Tmall Genie smart speaker. Het heeft vergelijkbare mogelijkheden als andere slimme speakers en werkt natuurlijk samen met online betaalservice Alipay en Taobao / Tmall.
–Op TaoBao Marketplace kunnen bezoekers met verkopers of de online klantenservice chatten via AliWangWang, het instant messaging programma.
–Alibaba is ook actief in de sectoren waarin de Chinese overheid worstelt met kwaliteitsproblemen zoals het onderwijs (Tutor Group), gezondheidszorg (Tmall medicine) en de zuivelindustrie.
Interesse in de geschiedenis van Alibaba en de start van internet en e-commerce? Kijk dan deze documentaire op Youtube: Crocodile in the Yangtze.
JD.com en Tencent
–JD.com, Jingdong is een Chinees e-commerce bedrijf. Het is ook een B2C online retailer en een belangrijke concurrent van Alibaba’s Tmall. 
–JD.com is ook actief in de wereld van drones, autonome technologie en robots. Het is onlangs begonnen met het testen van robotbezorgdiensten en luchthavens voor drone bezorgdiensten.
–JD.com is gedeeltelijk in handen van Tencent, dat een aandeel van 20% heeft in het bedrijf.
–Tencent is ’s werelds grootste gaming en social media (WeChat) bedrijf, maar ze zijn ook actief in muziekdiensten (700 miljoen maandelijks actieve gebruikers en 120 miljoen betalende abonnees), e-commerce, mobiele games en betalingssystemen. 
–Naast de “vanzelfsprekende” branches is Tencent ook actief in de ruimtevaarttechnologie, landbouw, gezondheidszorg (Parkinson), ride-sharing diensten en onderwijs.
–Ondanks de successen heeft Tencent dit jaar ongeveer 40% in aandelenwaarde verloren op de beurs. Er is namelijk bij de overheid een reorganisatie geweest op de afdeling die games moet beoordelen waardoor de release van belangrijke games enorme vertraging heeft opgelopen.
….. Je hoort snel weer van mij!
Contact maken
Ik geef graag lezingen over tech-trends en over de impact van nieuwe technologie op mens, werk en samenleving. Voel je vrij om contact met me te leggen! info@jarnoduursma.nl 0616074953
Video: Jarno Duursma in 1 minute.
Video: Jarno Duursma in 1 minute.
Did you enjoy this issue?
If you don't want these updates anymore, please unsubscribe here.
If you were forwarded this newsletter and you like it, you can subscribe here.
Powered by Revue
Jarno Duursma, Telefoon: 050-2307487, info@jarnoduursma.nl, http://www.jarnoduursma.nl