View profile

🇨🇳 China Techtrip Take-aways part 3

Revue
 
Van 14 tm 21 oktober zit in in China (Shanghai/Beijing) om daar de digitale wereld te verkennen. Ik
 

Trending in Tech

October 18 · Issue #103 · View online
This newsletter is created by a human. | Jarno Duursma. Author & TEDx Speaker. | Future | Artificial intelligence | Deepfake | Corona & Tech | Techtrends | Exploring frontier technology | Team Human

Van 14 tm 21 oktober zit in in China (Shanghai/Beijing) om daar de digitale wereld te verkennen.
Ik deel met jullie mijn take-aways uit alle gesprekken, bedrijfsbezoeken, boeken, blogs en mijn eigen waarneming.
Foto’s zien? Dat kan via Twitter of Instagram.
Veel leesplezier!
Hartelijke groet, Jarno
Trendwatcher / Spreker : Studio Overmorgen (0616074953)

  • Feedback op deze nieuwsbrief? Graag.
  • Kijkje nemen welke lezingen ik geef? Klik dan hier.

China groeit hard.
China groeit hard.
–China groeit hard. Dat merk je hier aan alles. Technologie, infrastructuur, welvaart et cetera.
Maar de groei vindt vooral plaats in de steden. De internetpenetratie is hier bijv. 60% van de bevolking van 1,4 miljard mensen. Daarmee zitten ze op het wereldgemiddelde. Ter vergelijking: Nederland, Zweden in de Verenigd Koninkrijk zitten boven de 95%. In China ligt dat contrast dus tussen de stad en het platteland. Er is dus nog een groeipotentieel in de markt van 40%. Maar het platteland is stroef om op het internet te krijgen omdat deze doelgroep minder hoog opgeleid is en ouder. Daarom hebben ze bijvoorbeeld in sommige dorpen op het platteland een door Alibaba getrainde tussenpersoon die voor de dorpsbewoners bestellingen doet op de Alibaba platformen.
–Online verkopen nemen enorm toe. Ook de maaltijdbestellingen. (voor bezorgdienst ele.me werd 9,5 miljard dolllar betaald door Alibaba) groeien hard. Tijdens de lunch worden er op ele.me 150.000 bestellingen per minuut gedaan en dat aantal zal alleen maar toenemen door urbanisatie.
–Mensen in China kopen veel meer online dan in vergelijking met andere landen. Ook geven ze veel vaker geld uit aan in-app purchases. Bijna 1 op de 4 RMB wordt uitgegeven aan online shoppen. En ook daar zit nog sterke groei in. (Context: In 2005 vond 0,4% van de wereldwijde internetverkopen plaats in China. In 2016 was dit al gegroeid tot meer dan 42%.)
–Door Wechat en Alipay is er in China een enorme hoge penetratie van mobiel betalen.
–Je hoort en ziet om je heen dat sinds Xi Jinping aan de leiding is, het land zich juist veel meer naar binnen richt. Zich minder openstelt. Met harde hand regeert. Sterker optreedt tegen andere geluiden uit de samenleving, de surveillance toeneemt. Het hangt in de steden vol met camera’s. Er is veel politie op straat en regelmatig moet je je tas door een X-ray scanner doen.
–Livestreaming is erg populair. Vooral jonge meiden verdienen er hun hun boterham mee. Kijk eens op http://www.yy.com/
 –In 2017 zijn er meer dan 2100 geregistreerde TaoBao (platform van Alibaba) dorpen, samen goed voor 19 miljard in sales en 1,3 miljoen nieuwe banen.
–Verkeersopstoppingen zijn in China een groot probleem, net zoals luchtvervuiling en smog. Alibaba helpt steden met City Brains, hun AI cloud oplossing. Dat is een intelligent systeem dat grote hoeveelheden logs, video’s en datastromen van systemen en sensoren in een stedelijk centrum verwerkt. Het systeem hielp in Hangzhou bij het analyseren van de livestreams van haar verkeerscamera’s. De rapportagepercentages van ongevallen ging sterk omhoog en er kwam een veel kortere responstijd voor hulpverleners.
–China wil in dat jaar 2030 leidend zijn in de wereld aangaande kunstmatige intelligentie. Dat lijkt ambitieus, maar vergeet niet: ze hebben veel data tot hun beschikking, een sterke arbeidsethos, keiharde meedogenloze concurrentie, en een goed ecosysteem van overheid, bedrijven en investeerders. Ook studeren er veel meer mensen af in dit vakgebied dan in Europa of Amerika. De kaarten liggen voor hen dus gunstig op tafel.
–De smartphone is alomvertegenwoordigd in de grote steden (in China kijkt in de metro écht iedereen op zijn/haar smartphone). Door de vele camera’s, online gedrag, Wechat, Alipay, en sensoren is de wereld in China in de grote steden sterk gedigitaliseerd. De fysieke en digitale wereld zijn sterk in elkaar vervlochten. Deze data is zeer bruikbaar.
–En je ziet in China het zelfde contrast als in Amerika: enorm veel welvaart in handen van slechts een kleine groep bedrijven en het contrast tussen rijk en arm lijkt steeds groter te worden. Ook dat zie ik in China: een voorhoede die de vruchten plukte van digitale innovatie en een groot gedeelte van de samenleving ver daar achter, sommigen zelfs tientallen jaren.
–Demografie zit China tegen. Zijn ze rijk genoeg om werelddominantie over te nemen? 
Contact maken
Ik geef graag lezingen over tech-trends en over de impact van nieuwe technologie op mens, werk en samenleving. Voel je vrij om contact met me te leggen! info@jarnoduursma.nl 0616074953
Video: Jarno Duursma in 1 minute.
Video: Jarno Duursma in 1 minute.
Did you enjoy this issue?
If you don't want these updates anymore, please unsubscribe here.
If you were forwarded this newsletter and you like it, you can subscribe here.
Powered by Revue
Jarno Duursma, Telefoon: 050-2307487, info@jarnoduursma.nl, http://www.jarnoduursma.nl